fbpx

«Παρκάρισμα» τέλος!

«Παρκάρισμα» τέλος!

Το ΝΒΑ απαγόρευσε τις από κοινού συμφωνίες για απουσία παικτών και γι’ αυτό ο Τζέιμς Χάρντεν «αναγκάστηκε» να παρουσιαστεί στην προετοιμασία των Σίξερς.

Η απουσία του από τη μέρα Τύπου των Σίξερς δεν προκάλεσε έκπληξη, αλλά δεν είχε συνέχεια. Όχι γιατί ο Τζέιμς Χάρντεν άλλαξε ρότα και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της Φιλαδέλφια…

Ένας καινούριος κανονισμός στη συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα στη λίγκα και τους παίκτες, «ανάγκασε» τον «μούσια» να αναθεωρήσει και να τεθεί στη διάθεση του Νικ Νερς, δημιουργώντας μια κατάσταση άβολη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η συμβίωση του με τους 76ers θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί λύση, πράγμα που μπορεί να συμβεί άμεσα, αλλά και να κρατήσει ως την τελευταία εβδομάδα πριν την 8η Φεβρουαρίου, όταν εκπνέει η προθεσμία για τις ανταλλαγές.

Το βασικό ζήτημα που ήθελε να λύσει το ΝΒΑ στην τελευταία συλλογική του σύμβαση εργασίας ήταν αυτό της εσκεμμένης απουσίας των αστέρων για λόγους ξεκούρασης. Ένα «παρακλάδι» του συγκεκριμένου θέματος, είχε να κάνει με το «παρκάρισμα» παικτών οι οποίοι είχαν ζητήσει ανταλλαγή, ή που η ίδια η ομάδα τους, σκόπευε να τους χρησιμοποιήσει μελλοντικά σε κάποια συμφωνία.

«Τσάμπα» 44 εκατομμύρια

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν του Τζον Ουόλ με τους Ρόκετς. Αρχικά αποκτήθηκε από τους Ουίζαρντς αντί του Ράσελ Ουέστμπρουκ τον Φεβρουάριο του 2020 για να κάνει δίδυμο με τον Χάρντεν, αλλά ο τελευταίος ένα μήνα αργότερα έγινε ανταλλαγή στο Μπρούκλιν. Τότε ο Ουόλ δήλωσε πως θα γίνει ο ηγέτης των Τεξανών, πράγμα που φυσικά δεν συνέβη ποτέ. Ως αποτέλεσμα, τον Σεπτέμβριο του 2021 συμφώνησαν από κοινού, ότι ο έμπειρος πλέι-μέικερ δεν θα περνούσε ξανά στο παρκέ, μέχρι το Χιούστον να έβρισκε ομάδα να τον δώσει. Φυσικά θα εισέπραττε κανονικά τον μισθό των 44 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που είχε εξοργίσει τον Άνταμ Σίλβερ, ο οποίος έβλεπε τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του πρωταθλήματος, να πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα!

Το κακό ξεκίνησε στη Νέα Ορλεάνη

H… φάμπρικα αυτή είχε ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2019 όταν ο Ντέιβις είχε απαιτήσει ανταλλαγή από τους Πέλικανς και με πρόφαση έναν τραυματισμό του, τον είχαν αφήσει εκτός ρόστερ για να μην τραυματισθεί και πέσει η αξία του στην αγορά. Τότε το ΝΒΑ εν μέσω της γενικής κατακραυγής λόγω της κοινής πεποίθησης πως υπήρχε σχέδιο ώστε να καταλήξει στους Λέικερς, τους προειδοποίησε ότι θα τους ρίξει πρόστιμο 100 χιλιάδων δολαρίων. Έτσι ο «φρύδιας» επέστρεψε σε… χαλαρούς ρυθμούς μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, για να φύγει τελικά το καλοκαίρι του 2019.

Το… πετυχημένο εγχείρημα Θάντερ και Μπλέιζερς

Μια διαφορετικού είδους συμφωνία είχε λάβει χώρα ανάμεσα στον Άλ Χόρφορντ και τους Θάντερ. Ο Δομινικανός ψηλός είχε φερθεί απολύτως επαγγελματικά μετά την ανταλλαγή του από τους Σίξερς και η Οκλαχόμα αποφάσισε τον Μάριο του 2021, σχεδόν δύο μήνες πριν το τέλος της regular season, να τον… παρκάρει. Ο στόχος ήταν διπλός: Από τη μια να προφυλάξει τον (τότε) 35χρονο σέντερ και από την άλλη να χάσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια για να έχει καλύτερη θέση στην λοταρία του ντραφτ.

Η… επιτυχία του εγχειρήματος ήταν εντυπωσιακή. Οι Θάντερ κέρδισαν τα δύο πρώτα παιχνίδια μετά το… παρκάρισμα του Χόρφορντ και στη συνέχεια έχασαν 17 από τα επόμενα 18 ματς! Έκαναν μια νίκη για το… ξεκάρφωμα και ακολούθησε ακόμα ένα σερί εννέα ηττών. Συνολικά, λοιπόν, έχασαν 25 από τους 31 αγώνες τους χωρίς τον πολύπειρο ψηλό και «κέρδισαν» το Νο6 του ντραφτ, στο οποίο επέλεξαν τον Τζος Γκίντι.

Κάτι ανάλογο έπραξαν πέρσι και οι Μπλέιζερς, οι οποίοι έδωσαν… άδεια στον Ντέμιαν Λίλαρντ στα δέκα τελευταία ματς της κανονικής περιόδου. Με ρεκόρ 1-9 «κατόρθωσαν» να τερματίσουν στην 3η θέση από το τέλος της δυτικής περιφέρειας και στη λοταρία τους «κάθισε» το λαχείο του Νο3, το οποίο αξιοποίησαν με έναν παίκτη που μπορεί να γίνει σούπερ-σταρ, όπως είναι ο Σκοτ Χέντερσον.

Αυστηρά τα πρόστιμα του… ΚΟΚ

Ο κομισάριος, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει τέλος μια και καλή και στην τελευταία ΣΣΕ, είπε «παρκάρισμα τέλος». Όποιος πάει κόντρα στον ιδιότυπο ΚΟΚ, θα πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα. Για την πρώτη παράβαση θα είναι 100.000 δολάρια, 250.000 για τη δεύτερη και από την τρίτη ανεβαίνει στο 1.250.000! Από την τέταρτη και μετά υπάρχει επιπλέον ένα εκατομμύριο.

Έτσι, Σίξερς και Χάρντεν δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι… διαφωνούν και να βάλουν στον πάγο της συνεργασίας τους.

Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει ο αριστερόχειρας γκαρντ, ήταν να καθίσει στο σπίτι του και να χάνει το μηνιατικό του στο… πρότυπο του Μπεν Σίμονς. Ο Αυστραλός όταν αποφάσισε την σεζόν 2020-21 να απέχει από τα παιχνίδια των Σίξερς, έχασε κοντά στα 20 εκατομμύρια δολάρια! Το ακριβές ποσό ουδείς το γνωρίζει, καθώς είχε προσφύγει σε ανεξάρτητο δικαστή, αλλά εν τέλει προχώρησε σε συμβιβασμό με την ομάδα της Φιλαδέλφια και προφανώς πρέπει να είχε πάρει κάτι… ψιλά πίσω.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ