fbpx

Από το Τελ Αβίβ στο Κάουνας, 12 F4 δρόμος (vids)

Από το Τελ Αβίβ στο Κάουνας, 12 F4 δρόμος (vids)

Ο Ολυμπιακός έγινε και με τη βούλα η ελληνική ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε F4 ευρωλίγκας φτάνοντας τα 12 και αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Παναθηναϊκό με 11.

Από το 1994 και το Τελ Αβίβ μέχρι το 2023 και το Κάουνας, ο «ερυθρόλευκος» οργανισμός απέκτησε εμπειρία από 11 συμμετοχές στην κορύφωση της σεζόν της Ευρωλίγκας, και πλέον ετοιμάζεται για τη 12η φορά του.

Οι 3 κατακτήσεις σε 11 συμμετοχές αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 27%, σίγουρα όχι κακό αλλά σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Με αυτόν τον καημό ζουν τουλάχιστον οι φίλοι των Πειραιωτών όταν ανασύρουν από τη μνήμη τους τα παλαιότερα F4.

Πάμε να τα θυμηθούμε:

1994, Τελ Αβίβ
Θέση: 2η

Με Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο ο Ολυμπιακός δεν κάνει μόνος του πρεμιέρα στα F4 αφού το ίδιο συμβαίνει και με τον «αιώνιο» Παναθηναϊκό. Το τότε σύστημα της διοργάνωσης φέρνει υποχρεωτικά αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα στον ημιτελικό κι έτσι η ελληνική τιτανομαχία βγάζει στον «αφρό» τους «ερυθρόλευκους» (77-72).

Στον τελικό απέναντι στην Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς οι χαμένες βολές του Ζάρκο Πάσπαλι και το τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα τους φίλους της ομάδας αφού η πρώτη ευκαιρία χάθηκε (57-59). Παίκτες όπως οι Τάρπλεϊ, Πάσπαλι, Τάρλατς, Φασούλας, Σιγάλας ξεχωρίζουν από το τότε ρόστερ, ενώ στην ιστορία μένουν και τα μεγάλης έκτασης επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

YouTube video

1995, Σαραγόσα
Θέση: 2η

Στο ίδιο έργο θεατές αλλά με διαφορετικό σενάριο. Και πάλι Παναθηναϊκός αντίπαλος στον ημιτελικό, και πάλι νίκη για την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη που καθοδηγείται από έναν τρομερό (στο β’ ημίχρονο) Έντι Τζόνσον (58-52).

Απέναντι στη γηπεδούχο Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό, τουλάχιστον δεν χρειάστηκε ψυχοβγαλτικό φινάλε. Ο Άρβιντας Σαμπόνις λίγο πριν κάνει το βήμα για τον «μαγικό» κόσμο, είναι ο απόλυτος άρχων του παρκέ και οδηγεί την ομάδα του σε θρίαμβο με 73-61. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πάλι στον απέναντι πάγκο!

YouTube video

1997, Ρώμη
Θέση: 1η

Η ώρα είχε φτάσει. Για τους προληπτικούς η απουσία του (εν ενεργεία πρωταθλητή Ευρώπης) Παναθηναϊκού ήταν καλό σημάδι, κάτι που έτσι ή αλλιώς, επιβεβαιώθηκε! Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς με έναν σεληνιασμένο Ντέιβιντ Ρίβερς, θα αποδειχθεί πολύ ανώτερη των αντιπάλων της. Στον ημιτελικό προσπέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο της Ολίμπια Λιουμπλιάνας με 74-65 και τον τελικό μετά το αγχώδες ξεκίνημα, έκανε ότι ήθελε κόντρα στην Μπαρτσελόνα μέχρι το τελικό 73-58.

YouTube video

1999, Μόναχο
Θέση: 3η

Με Ίβκοβιτς και πάλι στον πάγκο, αυτή τη φορά ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα δεν μπορούσε να ματσάρει τη φρεσκάδα και την ενέργεια της Ζαλγκίρις που έπαιζε το μπάσκετ του μέλλοντος. Οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν μάλιστα πάνω στην ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας στον ημιτελικό, παραδιδόμενοι στην ανωτερότητα των Λιθουανών (71-87) που εν συνεχεία σήκωσαν άνετα και το τρόπαιο.

Παρηγοριά η τρίτη θέση μετά το 74-63 επί της Φορτιτούντο (Τίμσιστεμ) Μπολόνια στον μικρό τελικό. Τάρλατς, Κόμαζετς, Ομπέρτο, Τόμιτς πρωταγωνιστούν σε εκείνο το F4.

YouTube video

2009, Βερολίνο
Θέση: 4η

Εποχή της οικογένειας Αγγελόπουλου και μετά από δέκα «πέτρινα» χρόνια ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κορυφαία γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με ρετρό σενάριο, ο ημιτελικός τον φέρνει αντιμέτωπο με τον Παναθηναϊκό. Με δύο από τα υψηλότερα μπάτζετ της ιστορίας τους και ακολούθως τρομακτικά ρόστερ, οι «αιώνιοι» χαρίζουν ένα ματς που συγκαταλέγεται στο ανθολόγιο της διοργάνωσης.

Ο Πέκοβιτς παίζει πικ εν ρολ με τον Γιασικεβίτσιους και πετυχαίνει καλάθι, ο Μπουρούσης αποτυγχάνει να στείλει το παιχνίδι στην παράταση στην τελευταία φάση και έτσι το τελικό 82-84 βάζει τέλος στις πειραιώτικες βλέψεις. Οι «πράσινοι» κατακτούν το τρόπαιο και ο Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκη καταλήγει τέταρτος μετά το 79-95 κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

YouTube video

2010, Παρίσι
Θέση: 2η

Ο μικρός τελικός της προηγούμενης χρονιάς, ήταν ο… κανονικός τελικός της επόμενης. Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει ένα από τα καλύτερα ρόστερ της ιστορίας του, με τους Τζος Τσίλντρες και Λίνας Κλέιζα να ξεχωρίζουν μεταξύ (πολλών) άλλων.

Το φόλοου του Αμερικανού στέλνει το ματς στην παράταση απέναντι στη μαχητικότατη Παρτίζαν στον ημιτελικό και εκεί ο Ολυμπιακός φτάνει στη νίκη με 83-80 περνώντας στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 1997. Τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα περίμενε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και η ομάδα του αφού η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ θα αποδειχθεί πολύ ανώτερη και θα φτάσει εύκολα στο τρόπαιο με 86-68.

YouTube video

2012, Κωνσταντινούπολη
Θέση: 1η

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο λένε και το παραπάνω επιβεβαιώθηκε δύο χρόνια αργότερα στο F4 της Κωνσταντινούπολης. Ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο αουτσάιντερ της διοργάνωσης, ωστόσο στον ημιτελικό θα πάρει το αίμα του πίσω από την Μπαρτσελόνα με 68-64.

Για τον τελικό έχουν γραφτεί τόσα πολλά που ότι και να αποτυπωθεί στο χαρτί μοιάζει πια με αέναη επανάληψη. Το +19 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Καζλάουσκας λίγο πριν το τέλος της 3ης περιόδου, κάνει αρκετούς να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους, για να ακολουθήσει η επικότερη ανατροπή σε τελικούς Ευρωλίγκας. Η ομάδα του Ίβκοβιτς βγάζει τρομερή ψυχή, ο Σισκάουσκας αστοχεί δύο φορές από τη γραμμή, ο Σπανούλης, πασάρει στον Πρίντεζη και είναι η στιγμή που ο φόργουορντ του Ολυμπιακού αποκτά πνευματικά δικαιώματα στο «πεταχτάρι» (62-61)!

YouTube video

2013, Λονδίνο
Θέση: 1η

Με Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο ο Ολυμπιακός γίνεται η μόνη ελληνική ομάδα που παίρνει δεύτερη συνεχόμενη Ευρωλίγκα. Αυτή τη φορά ο τρόπος είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με την προηγούμενη χρονιά.

Οι «ερυθρόλευκοι» δίνουν ρεσιτάλ μπάσκετ, αμυντικού στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ (69-52) και επιθετικού στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης (100-88). Φυσικά χρειάστηκε και εδώ η απαραίτητη δόση ανατροπής, αφού οι Ισπανοί βρέθηκαν να προηγούνται με 17, ωστόσο νωρίς στο ματς αφού ήδη στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε περάσει μπροστά στο σκορ, για να απογειώσει την απόδοσή του με τα συνεχόμενα τρίποντα του Σπανούλη στην επανάληψη και να φτάσει έτσι στο τρίτο του τρόπαιο.

YouTube video

2015, Μαδρίτη
Θέση: 2η

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε F4 δύο χρόνια αργότερα με Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο και όπως το 1995 θα κληθεί να αντιμετωπίσει και πάλι τη γηπεδούχο Ρεάλ. Ο Σπανούλης κάνει αδιανόητα πράγματα στα τελευταία λεπτά του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός γράφει ακόμα μια εποποιία απέναντι στους Ρώσους με σκορ 70-68.

Στον τελικό έχει έρθει η ώρα της Ρεάλ. Αυτή τη φορά όχι σαν απλή γηπεδούχος (όπως το ’95 στη Σαραγόσα) αλλά αγωνιζόμενη στη φυσική της έδρα, η ομάδα του Πάμπλο Λάσο θα βάλει πολύ δύσκολα στον Ολυμπιακό και κάνοντας τη διαφορά στο τέταρτο δεκάλεπτο, θα φτάσει τελικά με άνεση στο τρόπαιο (59-78).

YouTube video

2017, Κωνσταντινούπολη
Θέση: 2η

Στην αγαπημένη του πλέον πόλη, ο Ολυμπιακός είχε ακόμα μια ευκαιρία να ράψει το τέταρτο αστέρι αλλά έπεσε και πάλι πάνω στη γηπεδούχο.

Για δεύτερο στη σειρά F4, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα δει τους παίκτες του να ξεπερνούν ακόμα μια φορά το εμπόδιο της αγαπημένης πια αντιπάλου στα F4, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με 82-78.

Στον τελικό περίμενε η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Ολυμπιακός θα ακολουθήσει για όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του, ωστόσο Μπογκντάνοβιτς και Κάλινιτς θα «σκοτώσουν» τους «ερυθρόλευκους» που για δεύτερη σερί φορά θα δουν τον γηπεδούχο να τους κόβει τον δρόμο προς την δόξα (64-80).

YouTube video

2022, Βελιγράδι
Θέση: 4η

Ενδέκατη στο σύνολο και τελευταία μέχρι τώρα, η συμμετοχή της ομάδας του Πειραιά στο F4 του Βελιγραδίου πέρυσι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει επιστρέψει στην τεχνική καθοδήγηση και μαζί του έχει επιστρέψει και ο Ολυμπιακός στο παλκοσένικο της Ευρώπης.

Η τρίτη σερί «ερυθρόλευκη» αποτυχία για το τρόπαιο, αυτή τη φορά θα φέρει σέρβικη υπογραφή. Ο Ολυμπιακός παίζει στα ίσια την καλύτερη ομάδα της προηγούμενης τριετίας στην Ευρωλίγκα, αλλά η Εφές θα βρει τη λύση σε χρόνο μηδέν. Το τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς θα «σκοτώσει» τα όνειρα της παρέας των Βεζένκοφ, Μακίσικ, Παπανικολάου, Γουόκαπ διαμορφώνοντας το τελικό 74-77.

Στον μικρό τελικό θα έρθει μια αδιάφορη ήττα από την Μπαρτσελόνα με 84-74 που θα σημάνει την τέταρτη θέση.

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ