fbpx

Video Analysis: Δύο ριμπάουντ μακριά, αλλά…

Video Analysis: Δύο ριμπάουντ μακριά, αλλά…

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από την Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ για το Game 2, οι Τούρκοι έκαναν το 1-1 και πλέον οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν τουλάχιστον μία νίκη στην Κωνσταντινούπολη για να κρατήσουν τη φλόγα αναμμένη.

Οι Πειραιώτες ήταν άλλη ομάδα από αυτή που είχαμε συνηθίσει περίπου από το 15’ και μετά, επέτρεψαν στην Φενέρ να βρίσκεται κοντά στο σκορ και εκμεταλλευόμενη την γενικότερη πολύ μέτρια έως κακή αμυντική εικόνα, κατάφεραν να πάρουν μια πολύ σημαντική νίκη.

Τι έφταιξε;

Θα προσπαθήσω να γίνω όσο πιο κατανοητός και σύντομος γίνεται. Η Φενέρμπαχτσε εμφανίστηκε πολύ διαβασμένη από το Game 1 και έδειξε πως έμαθε από τα λάθη της. Οι πέντε βασικοί παράγοντες που έδωσαν το θετικό αποτέλεσμα στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είναι συγκεκριμένοι και θα τους αναλύσουμε.

  • Σταμάτησαν την κυκλοφορία του Ολυμπιακού
  • Μόλις 16 ασίστ
  • 15 επιθετικά ριμπάουντ έναντι 5 του Ολυμπιακού
  • 14 λάθη
  • Επιθετική και αμυντική απομόνωση Βεζένκοφ
  • Τεράστιο πρόβλημα στο αμυντικό rotation

Ο Ολυμπιακός βασίζεται στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και στις off ball κινήσεις. Λίγες ντρίπλες, πολλά κοψίματα είναι η φιλοσοφία του φετινού Ολυμπιακού. Αυτό, λοιπόν, που κατάφερε η Φενέρ, είναι να σταματήσει το παιχνίδι των Πειραιωτών. Μετά την είσοδο της «second unit» στο παρκέ, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την ταυτότητα τους και αν δεν είχαν το +14 του πρώτου δεκαλέπτου, θα είχαν μπει σε θέση… κυνηγού νωρίς.

Θα μπορούσαμε να ρίξουμε την ήττα στα δύο χαμένα τελευταία ριμπάουντ, αλλά αυτή θα ήταν η μισή αλήθεια. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έδειχναν τη διάθεση να κυνηγούν για το αμυντικό ριμπάουντ, με τους Τούρκους να παίρνουν όποτε ήθελαν έξτρα κατοχή.

Το βασικό, όμως, είναι ότι η Φενέρ στους 80 πόντους της, πέτυχε 16 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και 20 από λάθη. Άρα 36 πόντους από τους συνολικούς 80 δέχτηκε ο Ολυμπιακός από τα λάθη που έκανε και από τα ριμπάουντ που δεν πήρε. Το νούμερο είναι τεράστιο.

Στόχευσαν τον Καλάθη και ο Ιτούδης τον έκρυψε

Το πρώτο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού ήταν ονειρεμένο. Έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει σε ολόκληρο το παιχνίδι. Ο Μπαρτζώκας ήθελε να στοχεύσει στην άμυνα τον Καλάθη, ο οποίος σαφέστατα δεν είναι εκείνος ο αμυντικός του παρελθόντος.

Όπως θα δείτε και παρακάτω και στις δύο φάσεις, ο Ολυμπιακός φτιάχνει μια κατάσταση iso για τον Ουόκαπ. Στην πρώτη περνάει εύκολα τον Καλάθη στα πόδια, έχοντας φροντίσει να μην υπάρχει παίκτης στη γωνία για βοήθεια, αφού ο Βεζένκοφ έχει ανέβει ψηλά.

Στην δεύτερη φάση, απομονώνεται ο Γιεκίρι μαζί με τον Ουόκαπ, ο οποίος τελειώνει με ένα φλότερ. Ίδια φάση όπως η προηγούμενη, αφού έχει υπερφορτωθεί η μία πλευρά και δεν υπάρχει καμία βοήθεια.

Έντουαρντς και transition έδωσαν το σύνθημα

Η Φενέρμπαχτσε βρήκε 11 πόντους από αιφνιδιασμό. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος αλλά όχι και αμελητέος. Σε τέτοια κλειστά παιχνίδια, ακόμη και ο μισός πόντος, μετράει. Ο Έντουαρντς ήταν ο αστάθμητος παράγοντας που προφανώς δεν υπολόγισαν στον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον έτσι φάνηκε.

Ο Αμερικανός ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικός, αφού ήταν εκείνος που μάζευε τη διαφορά, την ώρα που ο Ολυμπιακός έδειχνε να πατά καλά στα πόδια του. Δεν είναι τόσο οι 16 πόντοι του, αλλά το χρονικό σημείο που τους έβαλε και ο τρόπος που τους έβαλε.

Και εδώ, θα έρθουμε να τονίσουμε το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός.

Μετά τον Φαλ, το τίποτα

Ο κόουτς Μπαρτζώκας είδε τόσο τον Μπλακ όσο και τον Μπολομπόι να βρίσκονται εκτός κλίματος. Ήταν ιδιαίτερα κακοί, ειδικά ο δεύτερος, αφού ο Μότλεϊ επικράτησε και των δύο κατά κράτος. Την ίδια ώρα που ο Φαλ έδειχνε καλά κλειδωμένος, αφού όπως ήταν λογικό, πάνω στον Γάλλο και πάνω στον Βεζένκοφ θα έκλεισε η τουρκική άμυνα.

Όσο για τον Βεζένκοφ, οι 18 πόντοι που έβαλε δεν λένε τόσα πολλά. Οι 11 προήλθαν από βολές, αλλά αν εξαιρέσουμε ένα τρίποντο σχεδόν από το logo στην τρίτη περίοδο, ο Ελληνο-Βούλγαρος δεν έδειξε ότι «μπήκε» στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Η ειδική στατιστική που δείχνει την εικόνα

Πάνω, αναφέραμε δύο από τα sections που επιλέξαμε για να δείξουμε με τρεις συγκεκριμένες στατιστικές κατηγορίες, την εικόνα του παιχνιδιού.

  ΠΟΝΤΟΙ ΣΤΟ TRANS. ΠΟΝΤΟΙ ΑΠΟ ΛΑΘΗ ΠΟΝΤΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘ. ΡΙΜΠ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6 7 6
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 11 20 16

Το σύνολο; Ολυμπιακός 19, Φενέρμπαχτσε 47. Η διαφορά σαφώς και είναι τεράστια και πρόκειται για τρεις κατηγορίες που σίγουρα θα πρέπει να δουλευτούν και να προσεχτούν ενόψει των επόμενων αναμετρήσεων.

Διαφορετικά τα επόμενα παιχνίδια

Ο Ολυμπιακός καλείται να κάνει μια ακόμη υπέρβαση. Πως θα μπορούσε να μην την κάνει, άλλωστε, αν θέλει τη πρόκριση στο Final Four; Θα χρειαστεί να κάνει τουλάχιστον ένα break σε ένα γήπεδο που θα είναι ασφυκτικά γεμάτο.

Ο Σκότι Ουίλμπεκιν είναι πιθανό να αγωνιστεί και στα δύο παιχνίδια, ενώ αγώνας δρόμου γίνεται και για τον Μπούκερ. Δυο κομβικοί παίκτες στο παιχνίδι της Φενέρ. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Αλλά ο Ολυμπιακός είναι σαφέστατα καλύτερη ομάδα, αλλά ίσως η εύκολη επικράτηση του πρώτου παιχνιδιού, να διαδραμάτισε αρνητικό αποτέλεσμα.

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ