fbpx

Η νέα “έκδοση” του Σαμπόνις

Η νέα “έκδοση” του Σαμπόνις

Ο Αζουόλας Τουμπέλις είναι ο επόμενος σπουδαίος Λιθουανός ψηλός, όπως έδειξε με την ιστορική επίδοσή του απέναντι στο Όρεγκον.

Τον γνωρίσαμε στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του Βόλου το 2019 όταν ήταν ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής Λιθουανίας. Εκεί τον έμαθαν κι αρκετοί recruiters του NCAA και οι εξαιρετικές του εμφανίσεις έκαναν το πανεπιστήμιο της Αριζόνα να του προσφέρει υποτροφία.

Πλέον στη τρίτη του χρονιά ως «αγριόγατα», ο Αζουόλας Τουμπέλις έχει κάνει μια εντυπωσιακή «έκρηξη» στην απόδοση του, η οποία συνοδεύτηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (3/2) με μια ιστορικής σημασίας επίδοση. Απέναντι στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον μέτρησε 40 πόντους, πετυχαίνοντας ρεκόρ καριέρας και ταυτόχρονα την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 28 ετών από παίκτη του πανεπιστημίου! Ο τελευταίος wildcat που είχε πετύχει «40άρα» ήταν ο Ντέιμον Στάνταμαϊρ απέναντι στο Ουάσινγκτον Στέιτ το 1995, ο οποίος έκανε σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ με τους Ράπτορς και τους Μπλέιζερς και πλέον είναι βοηθός του Τζο Μαζούλα στους Σέλτικς.

Οι διαφορές με Γιανκούνας

Μπορεί ο Τουμπέλις να εξελιχθεί με ανάλογο τρόπο; Σε πρώτη φάση το πρώτο που μπορεί να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα είναι ότι έχει την προοπτική να κάνει μια καριέρα τουλάχιστον εφάμιλλη με τους Παούλιους
Γιανκούνας. Ο λόγος της σύγκρισης μαζί του, είναι πως όπως και ο «θρύλος» της Ζαλγκίρις, έτσι και ο Τουμπέλις είναι αριστερόχειρας και έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος.

Ακόμα πιο δόκιμη, όμως, είναι η σύγκριση του με τον Ντομάντας Σαμπόνις. Όπως και ο γιος του Άρβιντας στο πανεπιστήμιο Γκονζάγκα, έτσι και ο παίκτης του Αριζόνα, με 210 εκατοστά ύψος, αγωνίζεται κυρίως στο «5» και λιγότερο στο 4, καθώς είναι πολύ αθλητικός και δυνατός. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… δρύινος, καθώς το μικρό του όνομα (Αζουόλας) στα Λιθουανικά σημαίνει «βελανιδιά»!

Η breakout σεζόν

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί τον «κορμό» της επιτυχημένης πορείας του πανεπιστημίου του, το οποίο μετράει 20 νίκες σε 23 παιχνίδια και φιγουράρει στο Νο5 του ΤΟΡ-25 του Associated Press! Ο Τουμπέλις κάνει την λεγόμενη breakout season, καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 20,9 πόντους μέσο όρο, ο πρώτος ριμπάουντερ με 9,6, ενώ μετράει επίσης 2,1 ασίστ και 1,1 κλεψίματα ανά αγώνα! Με αντίπαλο το Όρεγκον έφτασε τους 40 πόντους, έχοντας 16/20 δίποντα και 8/9 βολές!

YouTube video

Ανάμεσα σε δύο θέσεις

Το συγκεκριμένο ματς ήταν ενδεικτικό των ικανοτήτων του. Για τη θέση 5 συνδυάζει την ταχύτητα με την δύναμη και το μεγάλο του προσόν είναι πως διαθέτει τρομερά τελειώματα με το αριστερό χέρι. Επιδιώκει την επαφή και είναι αξιόπιστος από την γραμμή των βολών με 78%. Στο “4” νικάει τους
αντιπάλους του με το… δρύινο κορμί του, ξέρει να επιτίθεται στα αμυντικά closeouts, πλην όμως το μεγάλο του μειονέκτημα είναι το περιφερειακό του σουτ. Εν ολίγοις, είναι σαφές πως έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά του Ντόμας Σαμπόνις στην ίδια ηλικία.

Απλά η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα τους είναι η μπασκετική αντίληψη. Ο νυν αστέρας των Σακραμέντο Κινγκς έχει πάρει το χάρισμα του πατέρα του στην πάσα, ξέρει να «διαβάζει» άριστα τ παιχνίδι και στις δύο άκρες του παρκέ κι έτσι κρύβει τα μειονεκτήματα του, όπως το αναξιόπιστο τρίποντο του. Αντίθετα ο Τουμπέλις βασίζεται περισσότερο στο ένστικτο και την ενέργεια του και όχι στο καλό του IQ.

Επιπροσθέτως, το ποσοστό του 41% που έχει φέτος στα τρίποντα, ναι μεν είναι εξαιρετικό, αλλά είναι καθ’ όλα παραπλανητικό, καθώς παίρνει μόλις μια προσπάθεια ανά αγώνα πίσω από την γραμμή.

Γι’ αυτό το λόγο, ενώ αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς ψηλούς στο κολεγιακό πρωτάθλημα, δεν είναι υποψήφιος για τον πρώτο γύρο του ντραφτ. Αν τελείωνε… αύριο η σεζόν, θα επιλεγόταν σε κάποιο από τα τελευταία νούμερα του δεύτερου γύρου, ενώ δεν αποκλείεται να έμενε undrafted.

Αν, βέβαια, το Αριζόνα φτάσει ψηλά στο τελικού τουρνουά του Μαρτίου, τότε ο Λιθουανός μπορεί να ανεβάσει τις μετοχές του και να φτάσει ακόμα και στον πρώτο γύρο.

Στην παρούσα φάση το σίγουρο είναι ότι έκανε περήφανη την μητέρα και την αδελφή του, που ταξίδεψαν από το Βίλνιους στο Τουσόν για να τον παρακολουθήσουν απέναντι στο Όρεγκον.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ