fbpx

Νέιπιερ: Ο «προστατευόμενος» του Λεμπρόν Τζέιμς

Νέιπιερ: Ο «προστατευόμενος» του Λεμπρόν Τζέιμς

Το ApexSports.gr σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του Νέιπιερ και όχι μόνο.

«Τι κοινό μπορεί να έχει ο Λεμπρόν Τζέιμς με τον Σαμπάζ Νέιπιερ», θα αναρωτηθεί κάποιος και θα έχει δίκιο. Η ιστορία των δύο πάει σχεδόν 10 χρόνια πίσω, από το draft του 2014.

Ο Νέιπιερ είχε από την εποχή του στο Uconn δύο φανατικούς θαυμαστές. Τον μεγάλο Ρέι Άλεν, ο οποίος σημειωτέων είναι ο σπουδαιότερος παίκτης που έχει βγάλει ποτέ το Uconn και τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Τότε, το 2014 ο «Βασιλιάς» φορούσε ακόμα τη φανέλα των Χιτ, με την επίδραση του στην ομάδα να είναι εξωπραγματική, τόσο εντός, όσο κι εκτός παρκέ. Ο θαυμασμός και η εκτίμηση στις ικανότητες του Νέιπιερ, έκανε μάλιστα τον Λεμπρόν ουσιαστικά να διατάξει την ομάδα του Μαϊάμι να πάρει τον Νέιπιερ στο ρόστερ.

Ο Αμερικανός playmaker επιλέχθηκε στην 24η θέση από τους Σαρλότ Χόρνετς και την ίδια μέρα έγινε ανταλλαγή στους Μαϊάμι Χιτ. Συμμετείχε μαζί τους στο Summer League μετρώντας 10.2 πόντους, μπαίνοντας κατευθείαν στο ροτέισον της πρώτης ομάδας. Τον Δεκέμβρη του 2014 «υποβιβάστηκε» στους Sioux Falls Skyforce, την θυγατρική ομάδα των Χιτ. Έπειτα ακολούθησε ένα συνεχόμενο «πήγαινε-έλα».

Γιατί συνέβη αυτό, έπειτα από ένα ομολογουμένως ενθαρρυντικό ξεκίνημα στο ΝΒΑ; Προφανώς γιατί λίγο μετά την απόκτησή του, ο Λεμπρόν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Φλόριντα επιστρέφοντας στους Καβαλίερς. Δεν είναι τυχαίο πως στο τέλος της παρθενικής του σεζόν, οι Χιτ αντάλλαξαν ουσιαστικά για το… τίποτα τον Νέιπιερ, στέλνοντάς τον στους Μάτζικ για ένα pick δεύτερου γύρου.

Το αγωνιστικό προφίλ του Νέιπιερ

Ο Λεμπρόν Τζέιμς είχε σε βαθιά εκτίμηση τις ικανότητες του Νέιπιερ γιατί, πέρα από τις τεχνικές του αρετές, είχαν το ίδιο σκεπτικό αλλά και παρόμοιο attitude. Ο Νέιπιερ έχει ένα μοναδικό, πολύ υψηλό μπασκετικό IQ, ενώ την ίδια ώρα είναι φοβερά ανταγωνιστικός, όπως και ο Λεμπρόν Τζέιμς.

Το υψηλότατο IQ του μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς “περιτυλίγεται” από μια ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με όλα τα Scouting Reports του NBA, ο Νέιπιερ θέλει να έχει δίπλα του το ίδιο έξυπνους συμπαίκτες αλλά και έναν προπονητή τοπ επιπέδου, που να έχει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα του. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα – για εκείνον και για την ομάδα – τότε, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο παρκέ και τα αποδυτήρια, καθώς γίνεται εξαιρετικά ξεροκέφαλος και δεν κάνει χιλιοστό πίσω σε αυτά που πιστεύει. 

Γενικότερα ο Νέιπιερ έχει περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια και το γεγονός πως έχει μεγαλώσει χωρίς πατέρα, έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα του ανάλογα. Ήταν από τα παιδιά που χρειάστηκαν να παλέψουν σκληρά και να κάνουν υπερβάσεις, ώστε να γευτούν τον καρπό της επιτυχίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ο Αμερικανός σπανίως μπορεί να αποδώσει με συνέπεια αν όλοι γύρω του δεν συμβαδίζουν με το υψηλό μπασκετικό του IQ και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι στην ομάδα. Παρόμοιο δηλαδή χαρακτηριστικό με τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Αξίζει να αναφερθεί πως έχει τέτοια εμμονή στην λεπτομέρεια, που σύμφωνα με όσα λέγονται στην Αμερική, ο Νέιπιερ θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της προπονητικής, όταν βεβαίως αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του. Έχει ήδη προπονητικό μυαλό και ο μεγάλος του στόχος είναι να γίνει ένας εξίσου καλός τεχνικός.

Η περιπέτεια της Ζενίτ

Το 2021 τον απέκτησε η Ζενίτ. Τότε στη συλλογή στοιχείων που έκανε η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, εντοπίστηκε αμέσως αυτή η ιδιαιτερότητα στον χαρακτήρα του Νέιπιερ.

Αυτό δεν προβλημάτισε καθόλου τον Μάνο Παπαδόπουλο, καθώς η Ζενίτ είναι τόσο τακτοποιημένος σύλλογος εντός και εκτός παρκέ, που όλα θα κυλούσαν ρολόι. Μάλιστα, πάνω σε αυτό τεράστια συνεισφορά είχε και ο Τσάβι Πασκουάλ, που αποτελεί τον ορισμό του τελειομανούς προπονητή.

Ο Καταλανός είχε λοιπόν στο ακέραιο τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο Νέιπιερ για να μπορέσει να αποδώσει. Το ίδιο και το τεχνικό επιτελείο της Ζενίτ, προεξάρχοντος του ταλαντούχου και παράλληλα εξαιρετικού στις σχέσεις με τους παίκτες, Διαμαντή Παναγιωτόπουλου. Ως εκ τούτου, η ποιότητα και το υψηλό πνευματικό και μπασκετικό IQ του Πασκουάλ και των συνεργατών του έκαναν τη διαφορά.

Μάλιστα, επειδή η Ζενίτ είχε και παίκτες με χαρακτήρα και μεγάλες περγαμηνές, όντας τόσο οργανωμένο σύνολο, κατάφερε να μην δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα. Γεγονός για το οποίο σε έναν βαθμό απόρησαν όλοι, καθώς περίμεναν να υπάρχουν έστω κάποια «ψιλοθεματάκια».

Η σχέση του με τα Media

Στην Αμερική ήταν ο αγαπημένος των Media, καθώς με την οξύτητα που τον διακατέχει αλλά και με την καλλιέργεια που έχει σαν άνθρωπος, ήταν πάντα «γλυκομίλητος» και έδινε τις απαντήσεις που έπρεπε. 

Βλέπετε, είναι τόσο εξελιγμένος πνευματικά που ξέρει να χειρίζεται πρόσωπα και καταστάσεις.

Το background του

O Νέιπιερ από τα χρόνια του στο κολλέγιο, είχε ατζέντη τον Ρομπ Πελίνκα, τον νυν General Manager των Λος Άντζελες Λέικερς και πρώην μάνατζερ του Κόμπι Μπράιαντ. Όταν ο Μάτζικ Τζόνσον ανέλαβε την προεδρία των «Λιμνανθρώπων», με πρώτο στόχο να φέρει τον Λεμπρόν στο Λος Άντζελες, κατάφερε και έπεισε τον Πελίνκα να αναλάβει τη θέση του GM και να εγκαταλείψει τα «μανατζεριλίκια».

Τωρινός του μάνατζερ είναι ο Μπράντον Ρόσενταλ, ο οποίος έχει πελάτες – μεταξύ άλλων – τους Ιγκουοντάλα των Ουόριορς και Έξουμ της Παρτίζαν.

YouTube video
YouTube video
YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ