fbpx

Το μεγάλο «αγκάθι» των διετών συμβολαίων

Το μεγάλο «αγκάθι» των διετών συμβολαίων

Η απομάκρυνση του Ντέγιαν Ράντονιτς από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, είναι η κορυφή του παγόβουνου μπροστά στα πρακτικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι «πράσινοι».

Ο Παναθηναϊκός δεν αρμενίζει στραβά, αλλά το πλοίο έχει αρχίσει και γέρνει επικίνδυνα. Την ίδια ώρα οι «πράσινοι» έχουν εξασφαλίσει πως θα έχουν ακόμη μια αποτυχημένη χρονιά στην Ευρώπη, καθώς το τρένο για την οκτάδα πέρασε και το «Τριφύλλι» δεν το πρόλαβε. Παράλληλα, μη ξεχνάμε πως σε λίγο καιρό υπάρχει το final8 του Κυπέλλου, που αποτελεί έναν εκ των βασικών «πράσινων» στόχων.

Με την ίδια ή παρόμοια εικόνα ο Παναθηναϊκός δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει τίποτα, παρά μόνο να ελπίζει στη χειρότερη δυνατή μέρα των αντιπάλων του. Αλλά ακόμη και σε αυτή τη χειρότερη μέρα, είναι ικανός να χάσει… μόνος του, όπως επί της ουσίας συνέβη και στη Μπολόνια. 

Η πληγή των δύο χρόνων εσόδων-εξόδων και η στάση των παικτών

Το στάτους του Παναθηναϊκού είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιο, όμως η πτώση της αξιοπιστίας του μετά τα δύο χρόνια εσόδων-εξόδων, έχει αλλοιώσει την μεγάλη εικόνα. Όταν φυσικά μιλάμε για αξιοπιστία, βάλτε δίπλα τους όρους “σταθερότητα” και “συνέπεια” όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματα της ομάδας.

Εδώ και χρόνια ο Παναθηναϊκός αλλάζει τον έναν προπονητή μετά τον άλλο, ενώ σχεδόν κάθε χρονιά αλλάζει το 70-80% του ρόστερ του. Μετά από δύο σεζόν που οι «πράσινοι» φιγούραραν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας στην EuroLeague, έχοντας στο ίδιο διάστημα τον ιδιοκτήτη αποστασιοποιημένο, είναι λογικό το στάτους του Παναθηναϊκού να έχει πληγεί. 

Φέτος, έγινε μια νέα προσπάθεια με την στήριξη του κ. Γιαννακόπουλου. Παρόλα αυτά, τα δύο «αμαρτωλά» χρόνια έκαναν τους μάνατζερ των παικτών να ζητούν εγγυήσεις και μέσα σε όλα συμβόλαια άνω του ενός χρόνου. 

Δεν είναι τυχαίο πως Μπέικον, Γκριγκόνις, Άντριους και Λι έχουν υπογράψει διετείς συμφωνίες, μέσα στα οποία υπάρχουν ειδικοί όροι και συνθήκες. Οι υπόλοιποι (Ουίλιαμς, Πονίτκα, Γκουντάιτις και Ουόλτερς) έχουν μονοετή. 

Όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να «σπάσουν» τέτοια συμβόλαια που ακόμα και αν εξαιρέσουμε τον Άντριους που έχει το χαμηλότερο, οι υπόλοιποι αμείβονται με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Αλλά ακόμα και με τον Αμερικανό, είναι ξεκάθαρο εδώ και μήνες ποια είναι η κατάσταση. Βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ομάδας, όμως συμφωνία για την αποδέσμευσή του δεν έχει επιτευχθεί. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο πιο δύσκολη είναι η περίπτωση του Γκριγκόνις, που έχει συμφωνήσει για 900.000 ετησίως. Ο Λιθουανός έχει ουσιαστικά «παροπλιστεί» το τελευταίο διάστημα, όμως το βαρύ συμβόλαιό του πρακτικά απαγορεύει οποιαδήποτε σκέψη αποχώρησής του.

Ο Ράντονιτς που μετρά ώρες στο ΟΑΚΑ και οι μεταγραφές

Είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αλλάξει εικόνα και φυσικά αυτός που θα την πληρώσει σε δεύτερο χρόνο, είναι ο Ντέγιαν Ράντονιτς. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να στήριξε τον προπονητή του, απομακρύνοντας του Πεδουλάκη και Ζαφειρόπουλο από το αγωνιστικό τμήμα, αλλά η εικόνα δεν βελτιώνεται.

Η απόφαση για αλλαγή στην τεχνική ηγεσία έχει παρθεί αλλά ακόμη και ο Ράντονιτς δεσμεύεται με κλειστό διετές, έχοντας εξασφαλίσει ένα πολύ καλό και πάνω απ’ όλα πανίσχυρο συμβόλαιο. Το «κλειδί» στην υπόθεση είναι η αποζημίωση, καθώς δεν μιλάμε για παραίτηση αλλά για απόλυση. Όλα δείχνουν πως όταν διευθετηθεί και αυτό το ζήτημα, ο Μαυροβούνιος θα αποτελέσει παρελθόν.

Ο κ. Γιαννακόπουλος έδωσε λευκή επιταγή στον Ράντονιτς να κάνει ό,τι προσθαφαιρέσεις επιθυμεί, καθώς όπως τόνισε ο προπονητής, αυτό δεν είναι το ρόστερ που επιθυμούσε ο ίδιος. 

Το παράδοξο είναι το εξής: οι παίκτες που ο Ράντονιτς δεν ήθελε παίζουν κανονικά, προσθήκη δεν έχει γίνει, ενώ η εικόνα παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Όμως εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του Μαυροβούνιου έχει παρθεί εδώ και αρκετές ημέρες, όμως μεταγραφή δύσκολα θα μπορούσε να γίνει, διότι οι “κεραίες” των ατζέντηδων είναι οι πρώτες που λαμβάνουν το μήνυμα πως επίκειται αλλαγή. Οι μάνατζερ δεν είναι βεβαίως αφελείς να θέλουν να στείλουν τον πελάτη τους σε έναν προπονητή που είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει.

Είναι λοιπόν σαφές πως οι όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις θα αποφασιστούν από τη νέα τεχνική ηγεσία, ωστόσο οι “πράσινοι” πρέπει να βιαστούν, καθώς σε λιγότερο από μήνα ξεκινά το F8 του Κυπέλλου. Είναι ξεκάθαρο πως δεν γίνεται να αλλάξουν πολλά αυτή τη στιγμή, ακόμα κι έτσι όμως, οι παραπάνω ιδιαιτερότητες και περιορισμοί κάνουν ακόμα πιο δυσεπίλυτη την “πράσινη” εξίσωση. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ